Jumaat, 27 Ogos 2010

MELAYU SESAK NAFAS dalam KEMERDEKAAN
Sempena bulan kemerdekaan yang ke-53 ini saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN kepada seluruh rakyat Malaysia. Kemerdekaan yang dingini oleh setiap Negara dan rakyatnya daripada belenggu penjajahan.

Disamping itu saya juga ingin mengucapkan rasa bersyukur kehadrat Ilahi kerana dengan nikmat kemerdekaan yang dikecapi selama ini telah membolehkan kita semua hidup dalam keadaan aman damai, rezeki yang melimpah ruah di bumi bertuah ini.

Bagi orang melayu, erti kemerdekaan kepada mereka amatlah significant sekali maknanya. Tanah ini yang dahulunya dikenali sebagai tanah melayu yang berulang kali dijajah oleh emperialis dunia selama berabad lama telah pun kembali kepada mereka semula. Perjuangan-perjuangan yang dilancarkan oleh pejuang-pejuang terdahulu bukanlah sesuatu yang sia-sia. Anak cucu cicit mereka sedang menikmati apa yang telah mereka korbankan suatu masa dahulu.

Besarnya erti kemerdekaan...

Tahun berganti tahun, hari berganti hari... erti kemerdekaan yang dibanggakan selama ini nampaknya semakin luntur dalam sanubari anak cucu cicit pejuang melayu.

Keperitan dan kesengaraan yang dihadapi oleh nenek moyang mereka sebelum ini nampaknya semakin dilupakan dan seolah-olah tidak dipedulikan lagi oleh golongan millennium ini.

Kita seringkali mendengar suara-suara gampang dari kalangan rakyat merdeka ini yang ingin membawa Negara kearah kehancuran semula. Seakan-akan mereka ingin membuat pusingan U dan membawa Negara ini ke zaman sebelum merdeka.

Persetujuan serta persepakatan yang dipersetujui dalam skrol kemerdekaan oleh kaum-kaum yang ada sudah dilanggar atau ditidakkan satu persatu. Melayu kini telah menjadi mangsa semula. Mangsa kepada keadaan.

Saban hari hak-hak melayu dipersoalkan oleh rakan sahabat mereka sendiri. Malahan ianya datang daripada melayu itu sendiri.

Melayu sedang sesak nafas...

Setelah 53 tahun tanah melayu ini merdeka, kekurangan dan kecurangan bangsa melayu semakin terserlah. Kekurangan dari segala segi terutamanya dalam bidang ekonomi dan sosial. Jika dibandingkan dengan jangka hayat seseorang manusia, umur 53 tahun merupakan saat yang sesuai baginya untuk bersara dan menikmati apa yang telah mereka usahakan. Segala persediaan dan perancangan boleh dikatakan telah mencapai kejayaan dan boleh diwarisi oleh anak-anaknya.

Namun malang sekali keadaannya...53 tahun kemerdekaan melayu masih lagi jauh ketinggalan berbanding dgn bangsa lain yang tidak pernah merasai susah senang menghadapi penjajah. Bangsa melayu masih lagi merayu-rayu untuk belas ihsan daripada orang lain untuk hidup mereka.

Mereka sekali lagi sedang disisihkan secara sistematik dalam sistem ekonomi Negara. Penyisihan yang begitu lama ini telah menampakkan kesannya terhadap kehidupan seharian orang melayu. Boleh dikatakan dari A sehingga Z ianya dikawal oleh bangsa lain. Melayu hanya menerima tanpa banyak soal. Diluah mati mak ditelan mati bapa!!!

Sehingga kini, orang melayu masih lagi tiada kudrat untuk menusuk masuk kedalam kategori yang digelar taikun-taikun besar ekonomi. Apa yang bangsa lain kuasai, bangsa melayu juga turut memilikkinya. Tidak..tidak ada!!!

Dari sebesar-besar perkara sehinggalah kepada yang sekecil-kecil perkara yang berkaitan ekonomi. Keadaan ini telah membolehkan bangsa lain terutamanya kaum cina mendabik dada bahawa mereka telah menguasai ekonomi Negara dan sekaligus menguasai Negara ini. Secara tidak langsung mereka berpandangan bahawa orang melayu lebih hina dari mereka yang hina dahulu.

Selang dua tiga hari lagi dari tarikh keramat ini, kedengaran berbagai hinaan yang diterima oleh orang melayu dibuminya sendiri. Kiri kanan dihimpit dan ini telah menimbulkan keadaan sesak serta rimas dalam pemikiran orang melayu.

Isu-isu seperti pengurangan kuota bumiputera, bahasa melayu bahasa pengantar, agama islam agama rasmi, isu pendidikan dan sebagainya seringkali dimainkan oleh bangsa lain. Beraninya mereka ini?? Tidakkah mereka takutkan undang-undang?? Tidakkah terfikir dalam benak fikiran mereka melayu akan terguris ??? siapakah dibelakang mereka??

Mereka tidak fikirkan semua itu. Mereka lebih gembira sekiranya melayu ditindas dan terus ditindas. Mereka sudah mempunya kuasa kecil untuk menutup mulut orang melayu. Itu pun sudah memandai untuk mereka meneruskan agenda mereka terhadap melayu.

Keberanian mereka ini bukannya datang dari diri mereka sendiri. Ianya digalakkan oleh melayu. Melayu yang mempunyai angan-angan tersendiri. Melayu yang berkepentingan dalam mengejar cita-cita politiknya. Mereka ini telah membuka jalan kepada bangsa lain untuk menekan bangsanya sendiri.

Si KITUL.....

Jika hari ini melayu terdedah kepada ancaman dari pelbagai arah... boleh bayangkan apa yang tinggal untuk melayu pada masa-masa akan datang?? 5 tahun.. 10 tahun..50 tahun.. 100 tahun??? Apa yang melayu ada??

Hanya doa serta usaha yang tidak seberapa sahaja yang tinggal untuk survival orang melayu. Sempena kuasa masih lagi dipegang, lakukanlah segala apa yang patut untuk mengukuhkan kedudukan melayu. Gunakanlah apa yang ada untuk orang melayu.

Kembalikanlah apa yang telah melayu hilang.

Janganlah melayu akan datang menyumpah serta mengeji melayu hari ini. Menyumpah semasa mereka mengingati hari kemerdekaan yang akan kita sambut sehari dua lagi. Mereka kehilangan segala-galanya kerana kegagalan melayu hari ini menguruskan amanah yang diberikan oleh melayu terdahulu.

Melayu...semakin hari semakin LAYU...1 ulasan:

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) berkata...

mari kita g galasssssssssssss