Sabtu, 28 Julai 2012

POLITIK MELAYU : POLITIK MERUGIKAN BANGSA DAN AGAMA


Perpecahan demi perpecahan dalam kalangan kaum melayu semakin menjadi-jadi. Melayu berpecah kerana perbuatan pemimpin melayu yang tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka sebenarnya tidak layak menjadi pemimpin.
Bermula di zaman Tun Dr Mahathir, perpecahan melayu menjadi lebih ketara dalam peristiwa pertandingan merebut jawatan nombor satu dalam UMNO yg ketuai oleh Tun Dr Mahathir sendiri (Team A) dan YM Tengku Razaleigh Hamzah (Team B). Perpecahan menjadi lebih parah apabila berlaku kegilaan untuk menjadi Perdana Menteri oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Perpecahan ini tidak berhenti di situ sahaja. Ianya ditambah lagi dengan pembentukan parti-parti minority kaum melayu seperti Parti Kita (di ketuai oleh Datuk Zaid Ibrahim – kini telah meletak jawatan), Parti-parti bebas dan sebagainya.

Kaum melayu kini seakan-akan merelakan akan perpecahan itu terjadi dan mereka tidak perlu merasa bimbang sekiranya majority mereka mengecil di suatu masa nanti. Mereka tidak perlu memikirkan akan kehilangan segala keistimewaan yang selama ini diperolehi hasil perjuangan dan susunan pemimpin melayu lama ke atas kepentingan mereka di tanah tumpah darah ini asalkan pemimpin yang menjadi pujaan mereka dapat menduduki kerusi tertentu di dalam kekuasaan Negara ini. Biar racun sekali pun mereka akan tetap meminumnya tanpa berfikir panjang demi memuaskan nafsu untuk melihat pemimpin opportunis mereka menjadi orang penting dalam arus kekuasaaan.
Semua sedia maklum (kecuali bagi mereka yang taksub), kewujudan Parti Keadilan Rakyat pimpinan Datuk Seri Anwar adalah semata-mata untuk melihat beliau menjadi Perdana Menteri. Padahal beliau dipecat seluruh jawatan dari kerajaan dan parti kerana masalah yang beliau sendiri cipta semasa bersama UMNO.

Perasaan kecewa Datuk Seri Anwar bukan berhenti di situ sahaja. Berbagai masalah dicipta oleh beliau bagi menyakinkan rakyat jelata bahawa beliau dianiaya dan dengan maksud lain beliau dinafikan hak untuk menjadi Perdana Menteri kepada rakyat Malaysia.

Menyedari partinya tidak mampu untuk bergerak sendirian maka diajak pula Parti PAS (yang masih hilang arah perjuangan sehingga kini) dan DAP untuk bergabung menentang Barisan Nasional (BN) yang selama ini bekerja keras membangunkan Negara ini. Berjuang sama ada secara halus atau pun secara kasar agar cita-cita bersama mereka untuk menduduki Putrajaya yang selama ini di cemuh  oleh mereka semasa pembinaannya.
Untuk menampakkan beliau lebih Liberal terhadap semua kaum, maka Datuk Seri Anwar rela memberi muka kepada DAP dan kaum lain (khususnya cina dan india) untuk mencerca kaum melayu yang majoritinya berada dalam Parti UMNO. Disini sudah jelas (bagi yang hendak berfikir) perjuangannya tidak akan memberi keuntungan kepada kaum melayu sama sekali. Tindakkannya itu sudah pun bertentangan dengan dasar dan prinsip yang diperjuangkan oleh UMNO selama ini.

Namun apa yang paling menghairankan, panggilan Datuk Seri Anwar itu disambut dengan penuh yakin oleh Parti PAS yang kononnya memperjuangkan kepentingan agama dan bangsa. PAS yang selama ini berjuang bersendirian telahpun bersetuju apa sahaja dengan aliran pemikiran Datuk Seri Anwarb yang sememangnya merugikan bangsa melayu dan agama islam itu sendiri.

PAS yang amat ortodok terhadap kepentingan agama dan bangsa telah menjadi pak turut dan pak angguk kepada Anwar dan DAP tanpa berhenti sebentar memikirkan adakah langkah yang diambil itu akan memberi keuntungan kepada agama dan bangsanya sendiri.
Jika dahulu semakin ramai yang yakin dengan perjuangan PAS, tetapi ianya sedikit sebanyak terhakis semenjak pergabungan tersebut. Ramai dikalangan taksub PAS mula berfikir serta mempersoalkan adakah betul atau salah arah tuju parti mereka sekarang.

Melayu UMNO, melayu PAS, melayu PKR, Melayu BEBAS.
Punca  perpecahan adalah untuk mendapatkan kuasa tetapi mereka lupa kuasa yang akan diperolehi perlu dikongsi dengan bangsa lain dan sudah pasti parti yang dominan dalam satu-satu pakatan akan menjadi kepala kepada kuasa tersebut.

Namun keadaan ini berbeza pada perikatan antara UMNO-MCA-MIC yang dikenali sebagai Barisan Nasional (BN). Di dalam BN, Parti UMNOlah yang menjadi dominan dan arah tuju kerajaan banyak ditentukan oleh UMNO. Bagaimana pula dengan pemimpin dalam parti Pakatan Rakyat (PR) gabungan antara PKR-DAP-PAS?? Siapa yang akan menjadi lebih dominan dari ketiga-tiga sayap tersebut?? Parti mana yang lebih melayu diantara ketiga-tiga parti tersebut?? PKR sudah tentu tidak. DAP sudah tentu tidak. Sekiranya PAS mempunyai melayu islam yang ramai, adakah majority ahli parlimen PAS lebih ramai di dalam pakatan tersebut?? Fikirlah sendiri.
Amat malang sekiranya kuasa yang dipegang oleh melayu ( dalam UMNO) direbut dan diberikan kepada orang lain yang tidak tahu kemana arah tuju mereka. Amat malang jika melayu yang masih nanar masih tidak mahu mengerti bahawa hak mereka sebenarnya akan diambil secara halus oleh bangsa lain sekiranya mereka sengaja memilih untuk membuang UMNO (orang melayu) itu sendiri.

Bagi parti UMNO pula (merujuk kepada keadaan semasa), sekiranya mereka benar-benar berjuang untuk kepentingan orang melayu dan islam, buktikanlah seadanya dan carilah jalan yang sebaiknya untuk menarik semula orang melayu kearahnya agar perpecahan demi perpecahan bangsa melayu tidak menjadi parah nanti. UMNO parti harapan orang melayu perlu lakukan sesuatu agar kepercayaan orang melayu dikembalikan dan sekaligus penolakkan terhadap parti PKR dan PAS oleh bangsa melayu itu sendiri.
Kejayaan UMNO dalam menyatukan bangsa melayu akan sekaligus mengekalkan UMNO sebagai parti tunggal bagi orang melayu untuk bernaung buat selamanya disamping menjamin kepentingan orang melayu untuk jangka masa yang panjang di kemudian hari.
0 ulasan: